Skip to content

Ποιος είμαι

SEMC 3MP DSCΣκέφτηκα πολύ πριν γράψω τη σελίδα αυτή. Την έγραψα και την έσβησα και τώρα την ξαναγράφω. Σκέφτηκα ότι όσοι έρχονται μέχρι εδώ θα με ξέρουν. Ή ότι θα κάνουν κλικ στο όνομά μου πάνω δεξιά και θα βλέπουν τη φωτογραφία μου με το κράνος του ποδηλάτου. Επίσης αναρωτήθηκα αν αυτοί που θα διαβάσουν τα όσα γράψω εδώ κάποια στιγμή θα χρειάζονται και κάποιο βιογραφικό του blogger να δούνε τι μέρος του λόγου είμαι… Μάλλον όχι. Παρορμητικά είπα τελικά να φτιάξω τη σελίδα αυτή. Το πολύ πολύ να είναι περιττή η πληροφορία. Τι πειράζει;

Λίγα λόγια λοιπόν για μένα από εμένα. Δύσκολο αυτό. Θα μπορούσα να μεταφέρω αυτούσιο το βιογραφικό μου που βάζω στα επαγγελματικά site και fora. Αλλά δεν ταιριάζει με το εδώ κλίμα. Λοιπόν, χωρίς πλάνο ξεκινάω: με λένε Αριστοτέλη και είμαι γεννημένος το 1967. Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και εγώ είμαι το σύνολο κάποιων στιγμών (χρονικών) που με διαμόρφωσαν.Να προσπαθήσω να αναφέρω αυτές που εγώ θεωρώ πιο σημαντικές; Δύσκολο. Όλα αυτά είναι υποκειμενικά και πιθανότατα λανθασμένα, αφού ο εαυτός του καθενός φιλτράρει την πληροφορία και κρατά αυτήν που θεωρεί σημαντική. Αυτό γίνεται ασυνείδητα, άρα δεν φταίμε εμείς για την απάτη αυτή! Μόνο που οι στιγμές που κρύβουμε στο υποσυνείδητο ξυπνάνε πολύ συχνά και μας φέρνουν μπροστά σε καταστάσεις όπου σαστίζουμε. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί φερόμαστε έτσι ή άλλιώς, γιατί έχουμε κάποια συγκεκριμένα συναισθήματα που ρυθμίζουν τη ζωή μας. Γιατί φοβόμαστε κάποια πράγματα παραπάνω από ότι θα θέλαμε. Με λίγα λόγια, αυτά που θα γράψω εδώ είναι αυτά που τώρα νομίζω ότι είναι σημαντικά. Όχι αυτά που είναι αντικειμενικά σημαντικά. Επίσης θα κρατήσω και μια καβάντζα, δεν θα τα πω και όλα. Ούτε πρόκειται να αρχίσω να απαριθμώ στιγμές. Είναι αδύνατο να γίνει αυτό. Θα σας πω μόνο σε τι κατάσταση βρίσκομαι τώρα.

Ξεκίνησα μια φουριόζα πορεία στη ζωή που με έφερε σχετικά σύντομα σε επιτυχείς και ευτυχείς καταστάσεις. Καλά, μην φανταστείτε και τίποτε μεγαλεία. Ήμουν τυχερός αλλά και έκανα μάλλον τις σωστές επιλογές. Έχω τη στιγμή αυτή οικογένεια και φίλους γύρω μου. Μια δουλειά που εν πολλοίς με γεμίζει. Κάνω δραστηριότητες που με χαροποιούν. Ζω στην επαρχία, μακρυά από την Αθήνα όπου μεγάλωσα, αν και έχω ρίζες εκεί, οικογένεια και ένα σπίτι. Θα ήθελα να κάνω και άλλα πράγματα, να ταξιδεύω περισσότερο, να εργάζομαι πιο δημιουργικά, να προσφέρω περισσότερο στην επιστήμη που αγαπώ. Να έχω περισσότερο χρόνο. Αλλά δεν γίνεται. Και δεν πειράζει. Χρειάστηκε κάποια στιγμή να καλιμπράρω τους στόχους μου και τον τρόπο ζωής μου. Αναθεώρησα πολλά. Ακόμα το κάνω αυτό. Παλεύω με το υποσυνείδητο όπως όλοι. Προσπαθώ να συμφιλιωθώ με τα συναισθήματά μου και να χρησιμοποιώ τη λογική, όχι να με χρησιμοποιεί αυτή. Θέλω να δω το παιδί μου χαρούμενο και αντιλαμβάνομαι ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να είμαι και εγώ χαρούμενος.

Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα θετικά. Στην κατήφεια που μας περιβάλει θέλω να παλεύω για κάτι καλύτερο. Παλεύω για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα έχω βάλει με την ασχήμια και το ψέμα. Χωρίς να σηκώνω καμία σημαία επανάστασης προσπαθώ να βελτιώσω τον περίγυρό μου. Όχι τους άλλους, δεν κάνω για ηγέτης (με τίποτε). Εννοώ να επηρεάσω καταστάσεις που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μου. Π.χ. να επιλέξω έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Κάποιες φορές απελπίζομαι και μετά συνεχίζω. Θέλω να είμαι καλός δάσκαλος. Με τρελαίνει η έκπτωση των αξιών, η αδιαφορία και ανικανότητα του εκπαιδευτικού συστήματος,. Δεν μπορώ να βλέπω αγράμματα παιδιά να βγαίνουν από τα σχολεία και από τα πανεπιστήμια. Στεναχωριέμαι από την έλλειψη προοπτικής των νεώτερων. Προσπαθώ με πενιχρά μέσα να βοηθήσω. Συνήθως αποτυγχάνω. Αλλά που και που συνεισφέρω σε κάτι. Και τότε είμαι χαρούμενος.

Αναζητώ την υπέρβαση με τρόπο που κάποιες φορές με τρομάζει. Συνεχώς θέλω να δοκιμάζω τον ευατό μου, σε όλα τα πεδία. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ αυτές τις υπερβάσεις με πιο λογικό τρόπο, σαν όπλα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Δεν είναι εύκολο. Προσπαθώ όμως. Η ζωή περνάει. Οι στιγμές που ζούμε μετράνε. τα χαμόγελα που προκαλούμε. Οι εμπειρίες που μοιραζόμαστε ή βιώνουμε και μόνοι μας. Κάπως έτσι λέω να πορευτώ. Έχω ήδη περάσει το μισό της πορείας μου στη ζωή. Στη σημειολογία ενός μαραθωνίου είμαι κάπου στο 23ο χιλιόμετρο, ίσως και πιο κάτω. Όπου να ναι θα δω το σταθμό τροφοδοσίας του 25ου. Ο χρόνος κάποιες φορές με στεναχωρεί και με αγχώνει. Αλλά ξέρω ότι μετράει η ζωή της κάθε στιγμής. Και τελικά στο τέρμα του μαραθωνίου, στο 42,195 θα φτάσω και γω όπως όλοι. Θέλω να τερματίσω με ένα χαμόγελο ευτυχίας, έχοντας ρουφήξει τις εικόνες από κάθε μέτρο της διαδρομής!

Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου;, Καθαρά εγωϊστικά, θέλω να αφήσω κάτι πίσω μου που θα μείνει. Όχι για να με μακαρίζουν οι άλλοι. Για να νιώσω ότι ότι κάνω έχει τελικά σημασία. Στην αρχή, όταν ξεκινούσα την επιστημονική μου διαδρομή, ήθελα να φτάσω σε μια ανακάλυψη. Στη συνέχεια, στα επαγγελματικά μου, ήθελα να σώσω το περιβάλλον, να διαμορφώσω συνειδήσεις. Τώρα που τα ζύγισα όλα, συνεχίζω να θέλω – εγωϊστικά – την αναγνώριση και αίσθηση της συμβολής σε κάτι μεγαλύτερο. Αλλά νομίζω ότι η πιο σημαντική επίδραση είναι στους ανθρώπους με τους οποίους έρχομαι σε επαφή. Αυτό αρχίζει πλέον και γίνεται το πιο σημαντικό.

Νομίζω ότι είπα αρκετά για μένα. Έψαξα να βρω μια φωτογραφία μου που να με χαρακτηρίζει. Μια ευτυχισμένη στιγμή ίσως. Ή μήπως μια στιγμή που να είμαι αληθινά αυτός που είμαι; Σκέφτηκα να βρω τη φωτογραφία τερματισμού ενός μαραθωνίου. Ίσως ΤΟΥ μαραθωνίου (Θεσσαλονίκη 2011) που συνέπεσε με μια κομβική φάση της ζωής μου, ή του υπερ-μαραθωνίου VFUT στο Παρανέστι. Τελικά δεν έβαλα τη φάτσα μου. Νομίζω ότι η εικόνα του Pinarello, που έφτιαξα μόνος μου, με φόντο ένα χωράφι με ηλιοτρόπια στον πρωϊνό ήλιο είναι ότι καλύτερο για να με εκφράσει. Πολύ προβλέψιμος είμαι τελικά!

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: